⠀
...jedete nožem i viljuškom! Tako se u kafiću poslužuje poznati turski sladoled Maraš dondurmašı. I ovo nije uobičajeni sladoled na koji smo navikli. Njegova povjest seže nekoliko stoleća unatrag i usko je povezana sa gradom Kahramanmaraš. Nekada davno ovaj grad se jednostavno zvao Maraš. Herojski naziv Kahraman dobio je 1973. godine zbog hrabrosti njegovih stanovnika u ratu. Veruje se da su upravo tamo stolećima pre počeli pripremati hladni desert od leda i crne melase za sultanov obrok. A onda je recept obogaćen i ispalo je Kahramanmaraš dövme dondurması / šlag iz Kahramanmaraša😋Osmanski sultani smatrali su Maraš dondurması odličnim lekom za jačanje muške snage. Zbog toga se i dopao muškoj populaciji.
⠀
Zašto je dondurma neobična?
Desert se radi od kozjeg mleka ( može i kravlje) i gomolja orhideja (iz porodice orhideja) u prahu. To je poslednji sastojak koji sladoledu daje viskoznost, žilavost i gustoću. I omogućuje da se sladoled ne topi na suncu, već u ustima. Sladoled se poslužuje ukrašen naribanim pistacijama, ponekad uz baklavu. A sigurno će vam poslužiti i viljušku i nož, sem onog sladoleda koji kupite u kornetu, na ulici :)
🤹♂I da! Upravo je to isti sladoled sa kojim turski sladoledari priređuju cele predstave. Uvijaju ga preko glave, rastežu na sve strane. Njihovi trikovi teško da bi uspeli sa običnim sladoledom.
Priča se da je popularizacija sladoleda Maraš negativno uticala na širenje orhideja koje rastu na ovim prostorima. Nemaju vremena rasti takvim tempom. Inače, dondurma se izvozi i u Europu! Veruje se da je najbolja dondurma iz Maraša.
Primjedbe
Objavi komentar
Pozdrav hvala vam na komentarima