Turski desert od bundeve - tikve (Kabak Tatlısı) 🥧🇹🇷


Turski desert od bundeve - tikve (Kabak Tatlısı) 🥧🇹🇷


Turci od bundeve pripremaju ne samo glavna jela, već i vrlo ukusan desert, čiji recept vam postavljam u nastavku.

🥧Sastojci:
Oguljena bundeva – 2-2,5 kg
Šećer - 1 kg
Limun – 1 kom. (srednja veličina)
Orasi - 150 g
Krema – po želji (za posluživanje)

Bundevu ogulite i narežite na veće komade, a deo komadića u jednom sloju stavite u duboki lonac. Prilikom rezanja bundeve vodite se veličinom standardne kutije šibica - veće komade možete i trebate rezati, ali manje se ne isplati. No veličina i oblik komadića bundeve važni su samo pri posluživanju, za vizualnu percepciju jela. Stoga nastojte da komadići budu približno iste veličine i oblika, no u tavu se mogu dodati i preostali, nepravilni komadi. Sloj bundeve pospite tankim slojem šećera. Tradicionalni omer bundeve i šećera je 1 prema 2, tj. na 2 kilograma oguljene bundeve 1 kilogram šećera. Možete dodati malo manje šećera - 1 kg na 2,5 kg bundeve, ispada ništa manje ukusno i prilično slatko. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite bundevu. Završni sloj neka bude sloj šećera. U tepsiju dodajte sok i koricu limuna (koja vam je ostala nakon ceđenja limuna). Količina bundeve u ovoj fazi može se činiti prilično impresivnom, ali tokom kuhanja bundeva će se raskuhati i njen volumen će se smanjiti više od pola. Pokrijte posudu poklopcem i ostavite bundevu na sobnoj temperaturi najmanje 3 sata da pusti sok. Bundevu možete ostaviti da se namoči preko noći. Kada bundeva pusti sok, stavite posudu na vatru i zakuhajte smesu.
Kad sirup prokuha, smanjite vatru na nisku, pokrijte posudu poklopcem i kuhajte bundevu 1 sat. Ako su komadi bundeve vrlo veliki, mogu se kuhati 90 minuta kako bi bili bolje zasićeni sirupom. Želite li da okus slastice od bundeve bude izraženiji, pre kuhanja uklonite koricu limuna. Ako više volite ublažiti okus bundeve i dodati joj pikantne note, ostavite je. Nakon 60 minuta skinite poklopac sa posude i kuhajte bundevu još 30 minuta. Zatim isključite vatru i izvadite koru limuna iz tave. Lagano pokrijte tavu kako bi para izlazila iz posude dok se hladi i ostavite da se tikva potpuno ohladi pre posluživanja. Za posluživanje ohlađene komade bundeve stavite na tanjir, pospite sitno seckanim orasima, po želji dodajte malo vrhnja i poslužite desert.

Primjedbe

Najgledanije

Ženskaroš iz Vile 78. Epizoda

BIrsen objavila, a zatim svi portali i profili su prenijeli razvoj događaja za Ženskaroš iz Vile