HLADNA BAKLAVA 🇹🇷
Fakat strašna, fenomenalna turska slastica! Apsolutno je nemoguće prestati jesti dok sve ne pojedete.
Upravo je to strašno...
Oprostite na dosetki i podržite srcem! Mislim da svatko zna za tradicionalnu tursku baklavu, no, jeste li čuli za njenu drugu vrstu?
⠀
🍴 Ovo je Soğuk baklava/hladna baklava. Čuva se isključivo u frižideru i uvek je hladna prilikom posluživanja.
Razlikuje se od uobičajene po tome što nije namočena u uobičajenim šećernim sirupom na vodi, već u mleku.
Zbog toga okus postaje ne previše sladak i dobiva kremaste note. Postoji osećaj da jelo sadrži kondenzirano mleko. Desert ispada bogatiji i nežniji.
🍴 Baklava se priprema od najtanjih listova filo testa ili turske jufke.
Svaki list se premaže uljem. U sredinu se stavljaju seckani pečeni orašasti plodovi: pistacije, orasi, lešnjaci ili bademi. Zatim je peku.
Tradicionalna baklava namače se slatkim sirupom od šećera ili meda, a za hladnu baklavu impregnacija se vrši mlekom.
Zatim se desert "odmara". Vrh ove baklave se po ukusu posipa rendanom čokoladom, mlevenim orasima, cimetom ili kakaom u prahu i šećerom.
Hladna baklava se ne može dugo čuvati upravo zbog mleka. Zato se drži u frižideru, ako se, naravno, suzdržite da ne smažete sve odjednom
Ne mogu vam opisati koje je uživanje u turskom kafiću na vrući dan, pod suncobranom, kušati svežu, kremastu deliciju uz šoljicu tradicionalne turske kafe i posmatrati lepe devojke oko sebe ☘
Primjedbe
Objavi komentar
Pozdrav hvala vam na komentarima