😍Punjene dagnje/Midye dolması jedan su od kulinarskih simbola Istanbula 🇹🇷. Prodaju se posvuda: u restoranima, kafićima i na štandovima na ulici. Na velikim posudama leže dagnje, a njihove lakirane ljušture svetlucaju. Prodavači ih spretno otvaraju, stavljaju na tanjur ili u kartonsku kutiju za van i izdašno dodaju kriške limuna.🤩Najnestrpljiviji kupci jedu školjke ne odlazeći od pulta. U pravilu se kupuju pojedinačno. Meni obično treba 30-ak komada da se zasitim. Dagnje su punjene prethodno kuhanom aromatičnom rižom i začinima. Pre kuhanja ljuske se temeljito očiste, operu i odstrani im se “brada”. Pune se i kuhaju nekoliko minuta. Sve što trebate učiniti je poškropiti limunom i uživati u svežem i pikantnom okusu jela 🍽 Dagnje se odlično slažu uz čašu belog vina ili piva. I deca i odrasli skupljaju školjke iz mora. Hiljade školjki zalepljene su za podvodne stene. Režu se nožem, skupljaju u vreće i odmah šalju na tržište. Bolje je kupiti punjene dagnje na proverenim mestima, ili pogledati gde ih lokalno stanovništvo kupuje. Cena dagnji može varirati ovisno o veličini. U proseku koštaju 10 lira (0.27 €) po komadu.
Ženskaroš iz Vile 83. Epizoda 2. NAJAVA
Ženskaroš iz Vile 83. Epizoda 2. NAJAVA
Primjedbe
Objavi komentar
Pozdrav hvala vam na komentarima