STANBUL 🇹🇷 U CITATIMA

STANBUL 🇹🇷 U CITATIMA

Veliki grad, kralj gradova, Istanbul i Bosforski tesnac, stolećima su bili izvor inspiracije za umetnike, pesnike i pisce. Evo izbora nekih citata koji su mi se svideli:

         🕌 Valovi Bosfora smiruju nemirnu dušu... Tako je kćeri. Bosfor nema neverovatno prostranstvo koje sam video u oceanu, ali je očaravajuće. Magija.
* E. Safarli. Kad se vratim, budi doma.
         🕌 Bosfor odoleva osećaju poraza, kolapsa, depresije, tuge i siromaštva koji polako kvare grad. Ona je u mom umu neraskidivo povezana sa voljom za životom, punoćom osećaja i radošću. Bosfor je duša Istanbula, grad iz njega crpi snagu. .
* O. Pamuk. Istanbul: grad uspomena
         🕌 Istanbul se ne ponavlja. Ovde lepota koegzistira sa ružnoćom, molitva sa razvratom, logika sa apsurdom - nesavršenim, što znači živim.
* E. Safarli. Kad se vratim, budi doma.
        🕌 Volimo šetnje Bosforom jer osećamo da ovde, u srcu ogromnog, drevnog i napuštenog grada, živi sloboda i moć dubokog, moćnog i kolebljivog mora.
* O. Pamuk. Istanbul: grad uspomena
        🕌 Bosfor ima moć zacelivanja rana i vraćanja u život. On je majstor, vešto ugađa neuštimani instrument. Upoznao sam mnoga mora, tesnace, oceane. Lepi su, ali na drugačiji način. Ne kao prijatelj Bosfor.
* E. Safarli. Pričaj mi o moru
       🕌 “Život i nije tako loša stvar, ponekad pomislim. “Uostalom, uvek možete prošetati Bosforom.” .
* O. Pamuk. Istanbul: grad uspomena
       🕌 U Istanbulu čak i tajne poznate mnogima ostaju tajne.
* E. Shafak. Arhitektov pripravnik
       🕌 “Svi pričaju o lepoti ovog grada, ali nitko ne uspeva živeti srećno u njemu. Njegovu lepotu zatamnjuju neizvesnost u budućnost, sebičnost i nasilje. Grad je utelovlenje lepote i savršenstva koje čovek traži u podlunarnom svetu..
* B. Sönmez. Istanbul Istanbul.
      🕌 Istanbul je grad kratkog pamćenja. Grad u kojem sećanja nestaju brzo kao da su ispisana na obalnom pesku. .
* E. Shafak. Student arhitekta.

⚡  Imate li vi omiljene citate o ovom gradu?



Primjedbe