Salahuddin Ejjubi, također poznat kao Saladins (Saladin), bio je poznati vojskovođa i vladar srednjovjekovnog islamskog svijeta


Salahuddin Ejjubi, također poznat kao Saladins (Saladin), bio je poznati vojskovođa i vladar srednjovjekovnog islamskog svijeta. Rođen je 1137. godine u Tikritu, nedaleko od današnjeg Bagdada. Salahuddin je postao vojskovođa i politički lider u vrijeme križarskih ratova.

Jedan od najpoznatijih trenutaka u životu Saladina je bio njegov sukob s križarskom vojskom predvođenom zapadnim vitezovima u Bitci kod Hattina 1187. godine. Ova bitka se smatra prekretnicom u križarskim ratovima, jer je Saladinska vojska nadmašila križarske snage i uspjela osvojiti Jeruzalem.

Salahuddin je poznat po svojoj plemenitosti prema neprijateljima i poštovanju prema drugim vjerskim grupama. Kada je osvojio Jeruzalem, umjesto masakra, omogućio je siguran prolaz kršćanskim izgnanicima. Također je osigurao slobodu vjeroispovijesti za sve stanovnike Jeruzalema, bez obzira na njihovu religiju.

Salahuddin je umro 1193. godine, ali njegova je naslijeđe ostalo duboko ukorijenjeno u islamskom svijetu. On je simbol hrabrosti, mudrosti i pravednosti, te se i dan danas smatra jednim od najvećih vojskovođa islamske povijesti.



Primjedbe