Ni nije svaki isti :) Na primer, u Turskoj 🇹🇷 raste ova vrsta kestena, čiji se plodovi mogu koristiti ne samo kao materijal za dečje zanate, već i kao prehrambeni proizvod.
"Kestane var" - u prevodu sa turskog zvuči kao "pečeni kesten".
Ovo nije samo popularno jelo ulične hrane u Turskoj, već i omiljeni desert lokalnog stanovništva.
Posebno kada su u pitanju "Kestane Sekeri", odnosno ušećereni kesteni, kada se jezgre kestena kuhaju u šećernom sirupu, kojim se natapaju.
Ovu deliciju ne vole samo Turci, u njoj uživaju i brojni turisti.
Kad smo već kod okusa; Jezgre pečenog kestena su mrvičaste strukture, slatkastog okusa sa blagim orašastim okusom.
Plodovi kestena su također bogati vitaminima i proteinima koji su vrlo korisni za ljudsko zdravlje.
Primjedbe
Objavi komentar
Pozdrav hvala vam na komentarima