Što se dogodilo sa serijom Džana Yamana "Turčin" ?

✒Što se dogodilo sa serijom Džana Yamana "Turčin" ?

Ne mogu biti jedini koji postavlja ovo pitanje, zar ne? Već nekoliko meseci pričamo o seriji “Ataturk” sa Arasom Bulutom Ynemlijem, ali nitko ne govori o tome što se dogodilo ili će se dogoditi sa serijama “Numen” - Halita Ergenča, “RU”-  Meryem Uzerli, “Ayten menja svet”-  Ezgi Mole, “Erdal i Eče” -Šhahana Gökbakara i “Turčin”- Džana Yamana. 

Dugo sam pratio razvoj događaja kako bih shvatio što se događa po tom pitanju. Dugo smo razgovarali o tome da je lobi, koji ne želim reklamirati imenom, ukinuo seriju Ataturk. Ako su ukinuli seriju Ataturk, zašto onda nema drugih serija na platformi? 

Pre svega, ponovno razjasnimo problem. Nakon što je Disney+ na skupštini dioničara u februaru objavio da će uštedeti 1,8 milijardi dolara na sadržaju, počeo je uklanjati stotine sadržaja iz celog sveta iz svog kataloga. 

Drugim rečima, tvrtka je pre nekoliko meseci najavila da će iz svog kataloga koji će se emitirati ukloniti dosta sadržaja, posebice lokalnih. Kao i kod Ataturka, britanska najbudžetnija i najambicioznija produkcija, Nautilus, najavila je da se neće emitirati. Odaziv u Ujedinjenom Kraljevstvu bio je ogroman.

 Ali u Turskoj se umešala politika. Lobi, koji neću reklamirati imenom, iskoristio je priliku da napravi vlastitu reklamu, zahvalivši platformi što je uklonila seriju sa Ataturkom i preusmerila temu. 

I od tog trenutka voda u Turskoj se nije smirila. Najviše me zanimalo zašto se nitko iz Disney+ Turkey tima nije oglasio sa izjavom. Uostalom, izvršni direktor Disney+ Bob Iger stalno je davao izjave. 

Izjavio je da je cilj smanjenja sadržaja povećan na 2,6 milijardi dolara i ponovio da se ne mogu sva tržišta tretirati jednako sa stajališta profitabilnosti i da se ne može svim tržištima dati ista prilika za emitiranje lokalnog sadržaja. Dok je trajala rasprava o Ataturku, turski ured nije objasnio što to sve znači. 

Također sam bio jako zainteresiran i saznao sam da prema Disneyjevim pravilima lokalnim uredima NIJE dopušteno davati izjave o globalnim strategijama, sudelovati u političkim raspravama ili odgovarati na spekulacije bilo koje vrste! Serija Ataturk sada će se emitirati kao dva filma.

 No, što se dogodilo sa serijama “Numen”, “Reyan i Uzer” (RU), “Turčin”, “Ayten menja svet” i “Erdal i Eče”, koje su nam predstavljene na press konferenciji i trailerima koje su nam pokazane? Zašto su ove serije koje su se toliko trudile stvoriti, dovršile produkciju, a Disney+ platio za svoje višemilijunske proračune, ostale u seni?

 Kako će Disney+ zaraditi od sadržaja koji je platio, ali nikada nije emitiran? Luda pitanja u glavi... Prvo, takva situacija i računovodstveni pojam koji se zove “otpis” ušao je u naše živote. Iako su proračuni plaćeni, proglašeno je da se ti proračuni moraju prikazati kao gubitak i odbiti od poreza kako bi bili profitabilni u sledećim godinama. 

U ovom slučaju prava na serije koje sam nabrojao preneti njihovim proizvođačima. Drugim rečima, te se serije mogu prodavati bilo kojoj platformi, sva prava na njih pripadaju producentu.

 Iz tog razloga, čuli smo da postoje producenti koji su u izravnim pregovorima sa Gainom i Netflixom u vezi ovih serija. Pregovori još traju, dogovori još nisu postignuti, no uskoro ćemo saznati koje će se serije gde emitirati.

 Pretpostavljam da bi "Turčin" sa Džanankom u glavnoj ulozi mogao biti prodan stranoj platformi umesto da se prikazuje u Turskoj. Sa druge strane, Disney+ nastavlja uklanjati druge turske sadržaje.

 Filmovi “Recep Ivedik 7”, “Bursaćki slavuj”, “Nova godina”, “Žao mi je”, “Kralj Shakir: Recikliranje”, “Bjeg”, “Između sveta i mene”, “Sivi” uklonjeni su sa platforma. Počelo je emitiranje nekih filmova na FOX-u, ali nije poznato što će biti sa drugim filmovima i serijama. 

Trenutno su na platformi dostupne samo serije “Glumica” i “Potraga”. Neće ih biti u skorije vreme.

 Ne razumem se u njihovo računovodstvo, izvršni direktor Bob Iger morao je nešto znati kada je donosio takve odluke diljem sveta, ali sa ove točke gledišta bilo bi podcenjivanje reći da Disney+ "nije raširio noge da bi odgovarao pokrivaču" koji je potisnuo svoje konkurente provođenjem agresivne strategije u svakoj zemlji u koju je ušao i narušavanjem tržišne dinamike uključivanjem oznaka slavnih. 

Siguran sam da je ovo iskustvo dalo potpuno drugačiji karakter celoj industriji. Nadam se da će oni radovi koji su ostali otvoreni što pre naći svoje platforme.

Preuzeto sa Facebook grupe Serije i sve lepote Turske 



Primjedbe