Turski slatkiši poznati su u celom svetu. Dodaju orahe, pistacije, maslac i vrhnje...

📌 Turski slatkiši poznati su u celom svetu. Dodaju orahe, pistacije, maslac i vrhnje. Bolje je kupovati slatkiše u specijaliziranim trgovinama "Tatlıcı". Tamo su uvek sveže i ukusne.

🥗 Baklava, ona je baklava
Baklava je ukusan slatkiš napravljen od lisnatog testa, različitih vrsta orašastih plodova i šećernog sirupa. Najukusnija je sütlü baklava. Dodano joj je mleko pa je mnogo nežnija i ukusnija.

🥗Tulumba
Tulumba je proizvod od beskvasnog testa u šećernom sirupu.
Prodaje se u velikim supermarketima i bazarima. Ponekad se nalazi na ulici.

🥗 Lokma
Lokma u Turskoj - vredi probati ako se ponudi. Lokma - kuglice od testa u šećernom sirupu, izvana podsećaju na naše krafne.Obično se takva peciva besplatno dele u posebnim mobilnim kuhinjama na ulicama u čast nekog značajnog događaja. Njihov rad plaćaju bogati Turci (na primer, u čast rođenja deteta).

🥗 Trileçe
Trileće je popularan desert u Turskoj, iako dolazi iz Bosne. Slatkiš se pravi od biskvita od jaja i natopljenog u tri vrste mleka. Probate li trileće, nećete odmah shvatiti od čega je napravljen.

🥗 Lukum
Poznati orijentalni slatkiši od šećera, škroba, voća, bilja, obilno posuti šećerom u prahu. Lokum dolazi u različitim okusima - sa pistacijama, bademima, laticama ruže. Svaka regija Turske ima svoj poseban lokum. Na primer, u Bodrumu - Bodrum Lukum, viskozniji je, a u Izmiru - gušći.

🥗 Kestane tatlısı
Kestane je kesten. U Turskoj se ne samo prži, već se od njega prave i slatkiši - glazirani kesten ili kesten preliven čokoladom. Kestane su prilično neobični slatkiši ugodnog okusa. Prodaju se u trgovačkim centrima, ali uvek u posebnom paviljonu, gde su samo pića i slastice od kestena i čokolade. Također ih možete kupiti u malim trgovinama bakkal.



Primjedbe