TURSKE SERIJE: KOJI VAM JE OMILJENI ŽANR?

TURSKE SERIJE: KOJI VAM JE OMILJENI ŽANR?

Prema službenim podacima, turske serije prikazuju se u preko 150 zemalja sveta, a iz godine u godinu vojska njihovih obožavatelja samo raste. S' tim u vezi, želeo sam provesti anketu na temu koji je najomiljeniji žanr turskih serija? Pre nego što počnem, želim popričati o svakom žanru sa malo više detalja:

▪ Turske romcom serije:
Jedan od najpopularnijih žanrova serija. Na prvi pogled može se činiti da su slični jedni drugima, ali sve nije tako jednostavno. Čak i u laganim komedijama za gledanje uz večeru, turski majstori serijskih poslova uspevaju dočarati kemiju između likova, a završetak nije uvek predvidljiv. Lagani osećaji nakon gledanja i serije pune dramatičnih događaja - to je specifičnost turskih serija u žanru romantične komedije.
Primer: "Ranoranilac", "Iznajmljena ljubav", "Lepša od tebe"....

▪ Turske krimi serije
I Turci su profesionalci u ovom žanru - potere i scene borbe u kadru izgledaju živopisno, temperamenti likova dodaju napetost, što seriju čini stvarno uzbudljivom. U Turskoj odlično smišljaju nove priče i snimaju prerade i interpretacije poznatih zapadnih TV projekata.
Primer: "Insajder", "Gavran", "Zovem se Farah".....

▪ Porodične drame
Nije tajna da je u turskom mentalitetu porodica na prvom mestu. Naravno, to se odražava u turskoj kinematografiji. Ovde su porodične tajne, i neprijateljstvo velikih porodica, i dugi porodični epovi - sve što volimo!
Primjer: "Gospođa Fizelet i njene kćeri", "Vodomar", "Viola".....

▪ Turske dramske serije
Fakat gledaoca drže u neizvesnosti - Turci stvarno znaju kako! U dramatičnim turskim serijama pokreću se društvene teme i izokreću ljubavni sukobi. A tamo nailaze čak i superheroji!
Primjer: "Zaštitnikj", "Ezel"....

▪ Kostimirane povesne serije
Povesni sloj vrlo je važan za tursku televizijsku kulturu - isto "Veličanstveno doba" nastalo je na temelju događaja u doba procvata Osmanskog Carstva. Ne može se reći da su serije potpuno autentične, ali prenose duh odgovarajućeg doba i naglašavaju važnost poznavanja povesti države za mentalitet u Turskoj.
Primer: "Kurt Seyit i Šura", "Ertugrul", "Osman gazija", "Alparslan"...

U redu, idemo sada napraviti anketu.
Koji je vaš omiljeni žanr? 👇🏼.



Primjedbe