☕ Turska kafa 🇹🇷 uvrštena je na UNESCO-ov popis svetske kulturne baštine.
No, kada kažu "turska kafa", ne misle na zemlju porekla, već na način pripreme. Unatoč činjenici da kafa ne raste u Turskoj, Turci su ti kojima bi trebali reći “Hvala!” što su smislili način pripreme ovog napitka u posebnoj posudi - džezvi.
Sama reč "džezva" (cezve) znači "na užarenom ugljenu" - tako se tradicionalno pripremala turska kafa.
Zrna kafe, zdrobljena do stanja brašna, preliju se vodom, a zatim se piće dovede do spremnosti na tinjajućem ugljenu - dok se ne pojavi pena.
Orijentalna kafa se na ovaj način priprema više od 500 godina.
Moda za ovo piće proširila se celim carstvom, a zahvaljujući osmanskoj vojsci, migrirala je i izvan zemlje.
Upravo se turska kafa može smatrati “dedom” modernih mogućnosti pripreme kafe: espresso, cappuccino, americano itd.
Primjedbe
Objavi komentar
Pozdrav hvala vam na komentarima