regiji Havran 🇹🇷 (grad i okrug u pokrajini Balıkesir), posebna slastica od sira pod nazivom hoşmerim ( hošmerim)

U regiji Havran 🇹🇷 (grad i okrug u pokrajini Balıkesir), posebna slastica od sira pod nazivom hoşmerim ( hošmerim) priprema se već 500 godina.

Evlija Čelebi, poznati osmanski putnik koji je više od 40 godina putovao po Osmanskom carstvu i susednim državama u svojoj Knjizi putovanja piše da je prvi put viđen među Turcima nomadima koji su se naselili u okolini Trabzona, a od tamo je stigao u Havran. 

U to vreme zvali su ga "slatkoća od sira", a moderni naziv - hošmerim - došao mu je od osmanskih Turaka. Tada su se udate žene svojim muževima obraćale rečju "er (im)", tj. "(moj) muž, čoveče."

 Prema legendi, jedna mlada devojka odlučila je skuhati ukusan desert kada joj se suprug vratio iz vojske. Međutim, porodica je bila siromašna i jedino što se u kuhinji našlo bio je domaći sir, šećer i griz.

 Supruga je mužu poslužila desert, a čim ga je on probao, uplašeno je uzviknula: “Hoş mu erim?” (“Sviđa li ti se, mužu moj?”). Veruje se da su se te reči mlade supruge sa vremenom pretočile u današnji naziv deserta - "hošmerim", koji je simbol Havrana.

Jeste li ikada probali ovaj desert? Za pripremu deserta potrebno je dosta vremena, pa imam recept, a fotografija će, oprostite, biti gotov desert iz trgovine. Hošmerim u plastičnim čašama prodaje se u gotovo svakom supermarketu na odelu mlečnih proizvoda .

U različitim regijama Turske, recept za ovaj desert može se razlikovati. Evo jedne mogućnosti kuhanja:

 💥 Trebat će vam (za 4 porcije):
500g svežeg sira ili skute, tipa ricotta
2 žumanjka
1 kašika brašna
2 kašike griza
2/3 šoljice šećera
1 kašika kajmaka (kajmak je 60% vrhnja)
1 kašika vanilin

💥 Kuhanje:
Žumanjke pomešajte sa skutom, prebacite u veću tavu i kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Oko sat vremena. Potrebno je povremeno promešati.

 Zatim treba dodati brašno, griz, vanilin, šećer i kajmak. I kuhati dok se šećer ne otopi na srednjoj vatri uz stalno mešanje. 

Kada se šećer otopi potrebno je ugasiti vatru, poklopiti i pustiti da desert odstoji 10-ak minuta.Onda možete poslužiti!








Primjedbe