Najvažnije piće u Turskoj 🇹🇷 je, naravno, čaj!
🌱 Gotovo sav turski čaj proizvodi se na obali Crnog mora u pokrajini Rize.
🌱 Turska je 2004. godine oborila rekord u konzumaciji čaja - 2,5 kg po osobi godišnje, što je više nego u Velikoj Britaniji, gde je konzumacija iznosila 2,1 kg po osobi.
🌱Turski čaj se kuha u dvospratnom čajniku koji se zove çaydanlık (čaydanlik) ili oni kažu demlik (demlik). Voda se dovede do vrenja u velikom donjem kotlu. Zatim se deo kipuće vode koristi za kuhanje čaja u gornjem čajniku, gde se dobiva vrlo jak napitak.
🌱 Prema stupnju razređenosti listića čaja kipućom vodom, čaj se može poslužiti kao:
•tavşan kanı (zečja krv) je vrlo jak čaj.
• jaki čaj (turski koyu - “tamni” ili demli / demli) jako skuhan.
•slab (turski açık - "svetlo"). (Na mojoj fotografiji je jasno da volim svetlo😁)
🌱Čaj se poslužuje u malim staklenim čašama u obliku tulipana sa kockama šećera.
Ne znam zašto, ali upravo u takvim šalicama čaj ima bolji okus nego u običnim šalicama ili je to samo meni tako?
🌱 Čaj se pije uvek i svugde! Postoje čak i čajane posebno za muškarce, koje služe samo čaj! Muškarci sede onde i čavrljaju, igraju backgammon i puše.
🌱Niti jedno jelo ne prolazi bez čaja.
Primjedbe
Objavi komentar
Pozdrav hvala vam na komentarima