Gullač se smatra jednim od najpopularnijih turskih deserta 🇹🇷, koji se obično jede tokom svetog meseca Ramazana.
Jelo je dobilo naziv po rečima "güllü" - jelo sa ružom, jer su u doba Otomanskog carstva kuhari dodavali ružinu vodicu u testo, što je, zapravo, u receptu sačuvano do danas.
S' vremenom se naziv slastice promenio u "gullač". Listovi "testa" za ovaj desert napravljeni su od kukuruznog škroba i pšeničnog brašna. Gullač je vrlo jednostavan desert za pripremu. Imaju se kupiti gotovi listovi za gullač (kao na prvoj fotki).
😍 Dakle, idemo mi na recept:
2 litre mleka
12 güllaç yaprağı (listovi za güllač)
1 kg. šećera
za ukrašavanje orašastih plodova, voća
Također, ako imate ružinu vodicu, možete dodati 2 kašike u mleko.
Zakuhajte mleko, dodajte šećer, pustite da se šećer otopi.
Prvi list stavimo na veliki okrugli (pošto su listovi za güllač okrugli) pleh, odozgo prelijemo mlekom, rasporedimo ga po celom limu, pa gore stavimo još 5 listova, svaki prelemo slatkim mlekom, pa redamo. komadiće voća (kivi, jagode, banane), naseckane orahe, pa gore još 6 preostalih listova, svaki preliti mlekom.
Odozgo ukrasite orasima i komadićima voća. Stavimo u hladnjak, pričekamo da se svo mleko "upije".
Primjedbe
Objavi komentar
Pozdrav hvala vam na komentarima