Nažalost, TLO NE MIRUJE :( Nova serija zemljotresa u Turskoj 🇹🇷, najsnažniji magnitude 6,4.

🚨🚨 Nažalost, TLO NE MIRUJE :(  Nova serija zemljotresa u Turskoj 🇹🇷, najsnažniji magnitude 6,4.
  
Tursku je u poslednja dva sata pogodilo više zemljotresa, od kojih je najsnažniji bio onaj magnitude 6,4. Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), danas najsnažniji zemljotres je bio na granici između Turske i Sirije, a desio se malo posle 20 sati (18 sati po europskom) po lokalnom vremenu.

 Epicentar je bio u blizini grada Antakya, koji se nalazi u turskoj provinciji Hatay, na dubini od 10 kilometara. Hatay je jedna od 10 provincija koje su teško pogođene nedavnim razornim zemljotresima.

 Prema svedočanstvima građana objavljenima na EMSC-ovoj internetskoj stranici, podrhtavanje tla je bilo izuzetno snažno - kućni predmeti su padali na pod, a mnoge je zemljotres probudio dok su spavali.

 Time se dodatno produbio strah među građanima istočnog dela Turske i severnog dela Sirije. Usled poslednjeg snažnog zemljotresa urušile su se neke od zgrada koje su oštećene u ranijim zemljotresima. 

Novo podrhtavanje tla osetilo se i u Egiptu, Libanonu, Iraku, Palestini i Jordanu.Pre dve sedmice spomenute delove pogodila su dva snažna zemljotresa - oba magnitude iznad sedam.

 Broj poginulih se približava 50.000, a materijalna šteta je u desetinama milijardi dolara. Od tada je na ovom prostoru bilo više hiljada manjih zemljotresa.



Primjedbe