Iskender kebab 🇹🇷 : što se zna o njemu?

Iskender kebab 🇹🇷 : što se zna o njemu?

Nastavljamo naše upoznavanje sa povešću nastanka popularnih jela turske kuhinje. A sledeći na redu je mnogima "omiljeni" - Iskender kebab. 

Iskender kebab (turski: İskender kebap) jedno je od najpoznatijih turskih jela. Iako je osnova ovog jela doner, glavna stvar u njoj je prezentacija. Tanki komadi mesa od govedine ili janjetine (negde i piletine) stavljaju se na toplu pitu hleb namočenu u pastu od paradajza. Ponovno se prelije pastom od paradajza i vrućim otopljenim maslacem.

 Poslužuje se uz hrpu gustog turskog jogurta.Veruje se da ovo jelo potiče iz regije Bursa, a ime je dobio u čast svog izumitelja Iskendera Efendije, koji je živeo u Bursi krajem 19. stoleća. Iskender kebab ima čak i godinu rođenja - 1867. 

Upravo je te godine mladić Iskender svome ocu, vlasniku ćevabdžinice na tržnici u Bursi, predložio inovacije.

 Pre njega se ovan pekao celi vodoravno na vatri. Iskender je predložio da ga podele na komade i ražanj postave okomito.

 To je omogućilo poboljšanje okusa mesa i ubrzanje procesa pečenja.I od tada se ovaj način kpečenja naziva „İskender'in dönen kebabı“ (Iskanderov vrteći ćevap), a u narodu jednostavno „döner kebap“ (vrti se ćevap) ili jednostavno „döner“ (vrti se, vrti se).



Primjedbe