3. dio Sage o Feritu i Seyran - Kuća Korhan Vs Kuća Antep

3. dio Sage o Feritu i Seyran - Kuća Korhan Vs Kuća Antep.
Preuzeto sa Facebooka 

Nakon odgledane prevedene 6. epzode, koja je po meni bila najbolja do sada, dobili smo još prošireniju sliku odnosa i (blago)stanja u ove dvije suprostavljene kuće koje neki poistovjećuju. (😱😱😱)
Što ja msmm o tome - nevažno je. Zato ćemo opet po činjenicama.
🖤Kuća Antep - Toliko sam šokirana Kazimom da mi više nije niti smiješan. Kazim i tetka najniži su oblik života a njihov odnos  prema drugom živom biću najniži je oblik  ljudskog ponašanja! Njima čak neka živa bića to niti nisu. Svrstavaju ih u pojam Stvari. Nemam riječi kojima bih opisala njih dvoje jer moj um ne može toliko nisko. Zato ću ih samo citirati.
Razgovor Kazima i Hatiđe o večeri:
H - Hočeš li povesti OVU ( OVA je Esma koja stoji kraj njih - Kazimova žena.  Biti u braku s nekim tko je za tebe samo stvar govori i o tebi samom, zar ne?)
K - Ccc, ne! Zar si mislila da nju povedem kao svoju gospođu? Ima grozno lice! Pogle, sad ćemo pričati o važnijim stvarima. Da li su ormari puni? Jesi ih zaključala??? Bravo!
📍 Značiii - oni imaju nekakve ormare u kojima drže nekakve dragocijensoti (ma što to njima značilo) a tetkak ima ključ. Ormari se zaključavaju od Esme i Sune!!! Majketimile umobolne!! 😲
Suna oduševljeno govori Seyran o večeri - "Odrasle smo, ovo nam je prvi puta da jedemo u restoranu! Nemoj mi kvariti trenutak! Ja ne jedem kao ti u konaku, za finim soframa i za stolom." 🥺🥺 Bože siđi pa vidi! 
K - (govori Suni) Nečeš govoriti bez pitanja, za stolom. Glavu češ držati spušteno, ruke na koljenima a smijati češ se u sebi! Jasno? I našminkaj se - ne idi okolo ko mrtva riba! 
📍 OVO nije samo Sunina sudbina! OVO bi bila i Seyranina sudbina! Ali ona je nažalost bila prisiljena ovaj pakao zamijeniti još većim, zar ne?? (ovo je naravno srkazam!) 
Scena iz djetinjstva - Suna i Seyran nakon što su dobile batine ravnalom po vrhovima prstiju:
K - Znači - ne žele pričati francuski? Dok ne propričaju neće jesti. Nema ni vode ni hrane. Dok ne progovore francuski neće ići na toalet, neće izači iz ove sobe i zabranjeno im je vidjeti majku!!
K- (scena s početka 7. epke) Ogovarati će te mi za ovo. Svaka ponaosob će mi odgovarati. 
Ovime završavam o kući Antep jer msmm da je sasvim dovoljno opisan Pakao1 u kojem je Seyran živjela. Hajdmo mi vidjeti kavim ga je ona (po nekima još većim) Paklom zamijenila.
btw. u ovoj se kući niti ne može događati više od ovog psihopatskog zlostavljanja ova tri Antepska pistacia jer nikog drugog ni nema!! 
🧡Kuća Korhan
Postoji Pravilnik o ponašanju. Dnevna rutina koja se mora poštovati. Pred Agom se biraju riječi i treba mu se iskazivati dužno poštovanje. Kazna za kršenje pravila je - idi u svoju sobu! Ne zaključanu, ne zamračenu, ne bez namještaja. Kazna je u komforu  sobe sa pogledom na more i suncem na licu ako ga ima. 
Korhan je Kuća stalno izložena pgledima javnosti zbog moći tog  imena koje donosi neke obligacije, odricanja, žrtve. Za uzvrat daje ljubav, pažnu, poštovanje. Zbrinutost, konfor, hedonizam (naravno u mjeri kojoj to dozvaljava njihovo kulturološko obilježje).
Tajne Kuće Korhan velike su upravo onoliko koliko to dozvoljavaju glavni akteri tih tajni. Što bi značilo slijedeće: - Ako je Gülgün spremna skrenuti pogled - tko smo mi da joj moraliziramo? Ona time ne povređuje nikog doli samu sebe. Ako Asuman prihvaća drugu ženu kako bi Fuat bio ispunjen i čini to iz ljubavi -SANA NE? 
U kući živi posluga koja se brine o Obitelji kojoj pak to daje vremena i mogućnosti da se toliko više posvete svojim interesima. U takvoj atmosferi Seyran se može razvijati u željenom smejru bez ometanja. 
Došavši u ovaj Pakao2 Seyran je doživjela dobrodošlicu, darivanje, ravnospravnost članstva u Obitelji. Prvi puta netko sluša nju i njene želje, dobiva nadu o ispunjenju svojih snova. Obitelj ju podržava, pa čak i Aga. Ne mora spuštati glavu! Nitko ju u Obitelji ne ugnjetava niti je neprijateljski nastrojen. 
Aga, za razliku o Kazima, nije psihopat. On glumi svoju ulogu najbolje kako zna. Činjeca je da svima u kući želi prosperitet, boljitak i sreču. Nikog namjerno ne zlostavlja kako bi nahranio zlo u sebi. Miješa se onda kada to smatra potebnim a shodno svom autoritetu u kući. Nije cvečka! Vrijeđa, omalovažava, ponižava! Ali ne zato što mu je tako došlo već kao reakcija na neku akciju! 
Ali - primarni zadatak Obitelji je da usreće Agu. I Ifakat je to vrlo zorno objasnila Feritu:
If - "Sve  ima svoju cijenu Ferit! Razlog za ovakav život i komfor je Halis bey. I potrebna je naplata za nošenje prezimena Korhan. Ponekad  zaboravljaš pa rekoh - da te podsjetim." Kraljica 👑
📍 Često se sjetim one roditeljske "zlatne" dok se grčevito boriš dobiti nedozvoljeno: - "Ja te hranim i oblačim. Dok si pod mojim krovom biti će kako ja odlučim." NOKTA. Nema dalje. I to što mnogi imaju slobodu na to negodovati, suprostavljati se i buniti a Seryan na takav argument mora zašutjeti - KOJA JE RAZLIKA U KONAČNOM ISHODU? 
Neki su poistovjetili seriju i stvarnost kroz pitnje da li bi svojoj kčerki poželjela ovakav život? Napraviti ću presedan u miješanju pa ću ja pitati:- "Da vam kčer raste u uvijetima kao Seyran i pruži joj se prilika  da zamijeni Pakao1 sa Paklom2 - da li bi ste to podržali??? Ili bi ste svoje dijete ostavili u Paklu1? 
Najvažnije u ovoj priči jest da Seyran NEMA i treći život! Ima ova dva navedena. Zato kad se zagovaraju njena "prava i dužnosti" treba ju postaviti tamo gdje spada s ne u neku balkansku ili svijetsku priču.


Primjedbe