1. dio Sage o Feritu i Seyran

1. dio Sage o Feritu i Seyran 
Preuzeto sa Facebooka

Da bi smo mogli raspravljati o njih dvoje potrbno je prvo utrditi činjenično stanje njihovih odvojenih života. 
SEYRAN - Rođena u tradicionalnoj, zatucanoj sredini nije rođena kao tatin mezimica. Niti kao željeno dijete. Rođena je kao investicija svoga oca! U kući u kojoj je imala status roba, bez mjesta za obiteljskim stolom, jedući ono što je drugima ostalo, radeći sve kućanske poslove zajdeno sa sestrom i mamom. Bila je odgajana bez ljubavi a pod parolom "batina je iz raja izašla" a za svaku je grešku ili neposluh bila kažnjavana. Govorila je samo kad joj je to bilo dopušteno. Pognute glave! U toj je kući imala kontak jedino sa sestrom i mamom koja je kao zombi prihvaćala sudbinu svoju i svojih kčeri. Iz kuće je smjela izaći samo u svrhu nabavke.
Seyran je učila ono što je njen otac smatrao potrebnim da bi bila validnija za prodaju. Teško da bi iz Kazimove kuće odlazila na fax na predavanja a vezu sa Yusufom mogla je slobodno objesiti na kuku jer Kazim siromašnog Yusufa nikad ne bi prihvatio. Ubio bi prvo nju a onda njega. I u najavi 7. epke rekao je njoj i Suni da će mu odgovarati da sve. Znači - čovjek koji si, pokraj Seyrinog muža i dalje daje neprikosoveno pravo vlasništva nad njom. Uz dužno poštovanje prema svim njenim snovima - ona baš i nije bila u situaciji da joj se ti snovi ostvare. 
Iz takvog život Seyran seli u predivnu vilu - zlatni kavez, kako ju ona zove, ali ipak zlatni s obzirom od kuda je došla! Daruju je draguljima - prvi se puta osjeća vrijednom. Ima predivnu svekrvu koja ju podržava. Ima i divnog muža - mlad, zgodan, iskren prema noj, pokrivaju se uzajamno, on ju podržava za studij i najvažnije - ne inzistira na svom bračnom pravu. (za sve curice koje će sad poludit - to je pravo regulirano Zakonom, nisam ga ja izmislila) Ne naređuje, ne traži ništa o nje, stalno se zeza i veseo je bez obzira što se i njegov život prilično promijenio. 
Jednom riječju - bila je na najboljem putu da se njeni snovi ostvare. I?? Što se desilo?? Nikakve priče i viđenja sa Yusufom nisu opravdana neovisno o Feritu! Kukavički ju je prepustio drugome! BITE GITE!!! Kad je Ferit u pitanju njene postupke opravdavate ponosom. OK. A gdje je onda taj ponos vezano za Yusufa??? Da li ga je ikad više trebala pogledati nakon što je ONA predložila i bila spemna pobjeći s njim??? Pa taj bi za mene bio ne mrtav nego nikad nije ni postojao!! Da je Feritu rekla istinu, da mu je prepustila riješavanje problm sa Yusufom do svega ovoga ne bi došlo. Sada će imati udružene Pelo i Yusufa protiv sebe - nek im je Allah od pomoći pred Agom!! 
Umjesto svega navenog ona muškoarcu pred kojim je prvi put podigla glavu, kojeg gleda ravno u oči očima koje su do tada gledale samo pod, kojeg šamara, gura, skaće mu za vrat, provocira ga i ucjenjuje - stavlja na pleća sve svoje životne frustracije, sve neuspjehe, sve neostvarenosti !! ON je jedini krivac što se ona neće udati za Yusufa i ići na fax??? N-haaaa?? A da se sad malo vratimo u stvarnost??
Feritova je jedina krivnja u stvari što je umjeto Sune NJU maknuo iz onog pakla od života koji je imala. I što god da mu je do sada napravila ili rekla - on joj nije vratio. Niti je podigo ruku na nju niti ju je vrijeđao pogrdnim riječima.
Stoga ova scena u kojoj joj govori o njenom statusu nije izljev njegovog bijesa ili frustracije već gola činjenica koliko god da to strašno zvučalo. Njoj je sa udajom za Ferita pružena prilika da ostvari svoje snove. To što je ona emotivno zbrčkana, iskompleksirana zbog tirade s kojom je rasla, što nema razvijen način komunikacije sa ljudima i nadasve što nema granice u odabiru riječi koje Feritu tako hrabro baca u lice - Mrzim te! Ti si Gad (op.p. Đubre)! Odvratan si!- nije Feeitov problem! Haljo-oo!! Curiceee! Daj malo stani na loptu. Jel tolika hrabrost potiče od vjerovanja da ti čoovjek kojeg najviše vrijeđaš nikad ne bi učinio ništa nažao??? 
btw. više čak ni jedini njen adut koji je imala protiv njega - Pelo - nema nikakvu moć. Deda da sazna tu istinu - ONA bi stradala više nego Ferit. 
btww. razrada Feritovog lika u 2. Sagi o Feritu i Seyran💞




Primjedbe